вторник, 7 май 2024 г.

НАТО засилва наблюдението над Черно море и осъжда оттеглянето на Русия от споразумението за зърно

Снимка: Инвеститор

НАТО обяви  че осъжда оттеглянето на Русия от споразумението за безопасното преминаване на кораби с украинско зърно през черноморските маршрути и обяви засилено наблюдение на Черно море.

Изявлението беше публикувано след заседание на Съвета НАТО-Украйна, създаден по-рано този месец за координиране на сътрудничеството между Северноатлантическия алианс и Украйна, съобщава Reuters.

„Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се оттегли от черноморското споразумение за транспортиране на украинско зърно и умишлените опити на Кремъл да спре износа на украински селскостопански продукти, от които зависят стотици милиони хора по света. „НАТО и съюзниците засилват наблюдението и разузнаването в района на Черно море, включително морски, патрулни самолети и дронове“, се казва в изявлението на НАТО.

Споразумението, което позволяваше безопасен износ на украинско зърно през черноморските маршрути, изтече на 17 юли, след като Кремъл реши да се оттегли от споразумението.

Официална Москва заяви, че ще обмисли възобновяване на това споразумение, ако исканията й за по-добри условия за износ на руско зърно и торове бъдат изпълнени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html