понеделник, 6 май 2024 г.

Петър Чобанов и Андрей Гюров са избрани за подуправители на БНБ

Снимка: БНТ

Андрей Гюров от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и Петър Чобанов от ДПС са избрани за подуправители на Българската народна банка. Кандидатурите им бяха подкрепени от управляващите и ДПС. „Против“ гласуваха групите на „Възраждане“ и „Има такъв народ“, а тази на БСП се въздържа. Гласуването мина без дебат в пленарната зала.

Гюров ще поеме управление „Емисионно“, което отговаря за стабилността на валутния борд, управлението на резервите в чуждестранна валута и инвестициите в ценни книжа, преструктурирането на кредитни институции и икономическите анализи и прогнози на националната ни банка, а Чобанов – управление „Банково“, което осъществява функциите на кредитор от последна инстанция при възникването на системен риск за стабилността на банковата система. Мандатът и на двамата ще бъде шест години. Те ще заемат постовете на Калин Христов и Нина Стоянова, чиито мандати вече изтекоха.

Чобанов вече е работил в БНБ, а впоследствие оглавяваше и Комисията по финансов надзор. Той е дългогодишен народен представител от ДПС и заемаше ключовия пост на финансов министър в сваления с протести кабинет „Орешарски“. Завършил е икономика в УНСС. От 2014 г. до днес е народен представител от ДПС. Академичната му кариера започва от 2006 г., когато става доцент по финанси.

Андрей Гюров пък преди два парламента беше издигнат за управител на БНБ. Тогава той се изправи срещу Любомир Каримански от „Има такъв народ“, а изборът доведе до разрив в тогавашната четворна коалиция. След гласуването му за подуправител лидерът на депутатите на партията на Слави Трифонов в парламента Тошко Йорданов заяви, че Гюров нямал капацитета за поста, за който е избран.

Официалната му визитка гласи, че е защитил докторска степен по икономика в Икономическия университет във Виена и успоредно с това работи в австрийската „Фолксбанк“. От 2021 г. е народен представител от „Продължаваме промяната“ и сега от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и същевременно е преподавател в няколко български университета.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html