понеделник, 29 април 2024 г.

Руските войски са разрушили напълно 180 училища в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският министър на образованието и науката Оксен Лисовий съобщи, че руските войски са разрушили напълно 180 училища в Украйна, а над 1300 учебни заведения са повредени, предаде УКРИНФОРМ.

Днес има 180 училища, които са напълно разрушени. Над 300 учебни заведения са разрушени, повече от 1300 са повредени и подлежат на експертна оценка дали могат да бъдат възстановени, каза министър Лисовий.

Министърът съобщи, че украинското правителство е отпуснало 1,5 милиарда гривни за изграждане на бомбоубежища преди началото на следващата учебна година. Три четвърти от училищата разполагат с бомбоубежища на различно равнище и с различно качество.

75 на сто от училищата имат бомбоубежища, но това не означава, че 75 процента от учениците могат да продължат учебните си занятия. Става дума за около 9000 училища, а ние имаме общо 13 000 училища. Наш приоритет е да възобновим присъственото обучение, където това е позволено предвид съображенията за сигурност. В областите, които са близо до бойните действия, занятията ще се провеждат онлайн, каза министър Лисовий.

За да се подобри качеството на образованието министерството препоръчва висшите училища да възобновят присъствените занятия, където съображенията за сигурност го позволяват. Много такива учебни заведения могат да обособят бомбоубежища, но понякога те не са достатъчно просторни, за да имам място за всички студенти.

Друг проблем, според министър Лисовий, може да се окаже миграцията на преподавателите. Това също може да създаде пречки за възобновяване на присъственото обучение. Затова ръководството на всяко учебно заведение ще решава само кога да започне присъствено обучение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html