неделя, 5 май 2024 г.

Бюджет 2023 остана без подкрепата на финансовото министерство

Финансовият министър Асен Василев оттегли подкрепата си за бюджета за тази година.
Снимка: БГНЕС

Финансовото министерство оттегли подкрепата си за Бюджет 2023, след като текстове за по-висока събираемост отпаднаха при второто четене на законопроекта в ресорната бюджетна комисия, съобщи БНР.

На заседание, приключило малко преди полунощ вчера, комисията отхвърли редица контролни мерки, които според министерството са необходими на приходните агенции, за да осигуряват постъпления. Макрорамката е изчислена при дефицит от 2,5 на сто на касова основа и три процента на начислена основа.

В края на заседанието на комисията министър Асен Василев заяви, поради отпадналите мерки за събираемост финансовото министерство не подкрепя бюджета в този му вид.

Вчера бюджетната комисия окончателно одобри текстовете на бюджета за тази година, като осигури по-високи заплати в редица ведомства като МВР, НАП, Митниците и други. По-големите разходи обаче трябва да бъдат съпроводени и с по-висока събираемост, но част от мерките отпаднаха. Предстои всички текстове да бъдат гласувани окончателно в пленарната зала в четвъртък.

Според запознати има риск кабинетът да подаде оставка, защото префасонирането на параметрите на хазната на практика обезсмисля политиките му за постигане на дефицит от 3%, което е основната ни цел за влизане в еврозоната. Явно противниците на приемането ни във валутния съюз отново ще намерят начин да свалят поредното правителство, решило да завърши този процес.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html