вторник, 7 май 2024 г.

Връщат нощния градски транспорт в София

След тригодишно прекъсване, нощните автобуси в София най-накрая се връщат. Новината обяви днес лидерът на Спаси София, организацията която от години се бори за въвеждане на нощен градски транспорт в столицата. „Връщат се 4-те нощни автобусни линии, които на първо време ще се движат с на 60 минутен интервал. Допълнително, по наше предложение, ще бъдат променени и маршрутите на линии Н3 и Н4 с цел по-добро обслужване на някои големи квартали.“ – обобщи Борис Бонев, съобщават от пресцентъра на Спаси София.

Корекцията на част от маршрутите е направена с цел подобрено обслужване на Овча купел, Сухата река, Левски, Зона Б-5, Хиподрума и Кривата река. Линиите Н1 (Люлин – Младост) и Н2 (Студентски град – Обеля) се връщат без промени. Общинският съветник сподели, че от следващата пролет ще предложи линиите да се движат на всеки 30 минути, особено в петък и събота, както и да бъде въведена нова линия до Летище София с цел обслужване на късните и сутрешни полети, които са извън работното време на дневния транспорт.

Общинският съветник припомни, че по настояване на Спаси София притежателите на годишни карти за цялата мрежа ползват нощния транспорт напълно безплатно. “Годишната карта е безспорно най-изгодната алтернатива за придвижване в града и аз я ползвам от години. На цена от 365 лв., освен целият дневен транспорт, пътниците вече ще могат да ползват и нощните линии. За останалите пътници важи нощната карта от 2 лв., с която прекачванията между отделните линии са безплатни. За нас е изключително важно градският транспорт да е удобен, но и достъпен за софиянци.“ – каза Бонев пред журналисти.

От Спаси София припомниха, че преди 6 години градските ѝ активисти събраха над 30 000 подписа за въвеждане на нощни линии в столицата, които внесоха в Общината. По думите им, нощният транспорт не само улеснява живота в града, но и стимулира и подпомага местния бизнес особено сектори като култура, развлечение, туризъм и ресторантьорство, както и всички компании, които работят с нестандартно работно време. “Не случайно Варна, Бургас и всички европейски градове имат нощен транспорт. Достъпният транспорт се отразява положително върху местната икономика, а индиректните ползи далеч надвишават разходите. В Беград, град напълно сравним със София, има 23 нощни линии.“ – каза Андрей Зографски, експерт към транспортната комисия на Столичния общински съвет.

Гергин Борисов от Спаси София пък допълни, че връщането на нощните автобуси е отлична новина за жителите и гостите на града, особено предвид поскъпването на таксиметровите услуги. “За последните две години има сериозно увеличение на цената на таксита от около 50%. Това се отразява повече на живущите в по-крайните квартали и затова смятаме, че Столична община е длъжна да предостави евтина и достъпна алтернатива за нощните пътувания в голям град като София.“ – обясни градският активист.

“Щастлив съм, че след години застъпване за идеята, автобусите се връщат. Ние не се отказахме и последователните действия на Спаси София показват, че работим за по-добра София, за комфортен град, където всички живеем добре, независимо от кой квартал сме. Борим се за град, който работи в услуга на гражданите. Убеден съм, че след местните избори ще можем да покажем наистина какво можем и затова смятам, че за София и нейния транспорт предстоят далеч по-добри дни.“ – завърши лидерът на Спаси София, Борис Бонев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html