понеделник, 29 април 2024 г.

С 16 биатлонисти участваме на лятното световно първенство в Словакия

Снимка: БФБиатлон

С 16 биатлонисти участваме на лятното световно първенство в Словакия, съобщиха от Българската федерация по биатлон. Състезанието ще се състои от 24 до 27 август в Осърбле.

Всички звена на националните селекции бяха до вчера на подготовка на Белмекен, след края на която бяха обсъдени най-важните цели пред българския биатлон до зимната Олимпиада през 2026 година в Италия. На срещата 26 биатлонисти и 7 треньори от четирите звена на националните тимове разговаряха с президента на централата Атанас Фурнаджиев, а в дискусията се включиха още генералният секретар Борислав Панков и спортният директор Венцеслав Илиев. Разисквани бяха въпроси по подготовката за предстоящия сезон, условията за тренировки и екипировката. Получени бяха уверения, че федерацията е подсигурена финансово, а екипировката вече е поръчана.

Очертани бяха основните задачи за сезона – запазване на квотите за Световната купа, медали от младежките европейски и световни първенства и достойно представяне на олимпийските младежки зимни игри в Гануон (Република Корея).

Според предварителния план за световното лятно първенство в Словакия след месец ще пътуват следните 16 състезатели различните възрастови групи: мъже и младежи – Владимир Илиев, Антон Синапов, Благой Тодев, Васил Зашев, Константин Василев, Георги Наумов, Цветан Данаджиев и Валентин Карабаджаков; жени и девойки – Даниела Кадева, Мария Здравкова, Антония Григорова, Лора Христова, Валентина Димитрова, Стефани Йолова, Лора Радковска и Биляна Чавдарова.

След ски бягането, ориентирането, планинските кросове и ски ориентирането, Антония Григорова ще участва в пети различен спорт на световно първенство или в старт от елитни световни серии. Разностранната и талантлива атлетка е в състава на България за предстоящия шампионат на планетата по летен биатлон. Тази разновидност на зимния спорт е комбинация от бягане и стрелба, така че

новото за нея е единствено боравенето с пушката. Григорова е най-класната българска състезателка напоследък в ски-бягането, участничка на три поредни Олимпиади – във Ванкувър 2010, Сочи 2014 и Пьончан 2018. В последните години тя бяга приоритетно планински маратони, като през 2017 година стана първата жена, изминала скоростно екстремно трудния 600-километров маршрут Ком-Емине с постижение 5 дни, 22 часа и 55 минути. През 2019 година завършва сезона по Скайрънинг сред 20-те най-добри състезатели в света, а тази зима в Швеция спечели бронз от шампионата на планетата по ски ориентиране за военнослужещи.

Преди година България записа огромен успех на последното световно лятно първенство по летен биатлон с бронза на Лора Христова на суперспринта при девойките. В Руполдинг (Германия) тогава младите биатлонистки от националния тим спечелиха още едно четвърто, едно пето и едно седмо място. Сега Лора Христова и Валентина Христова също са в състава, заедно със Стефани Йолова, а тези три състезателки спечелиха и бронз за България в щафетата на световното за девойки миналата година в Солт Лейк Сити (САЩ).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html