понеделник, 29 април 2024 г.

Експерти предлагат промяна в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Експерти обсъдиха днес предложение за законопроект за изменение на Изборния кодекс с цел въвеждане на преброяване на гласовете чрез електронни устройства, тип скенер. Дискусията бе организирана от Благовест Кирилов, бивш зам.-министър на електронното управление, предаде БТА.

Целите на законопроекта са да намалим грешките, да улесним администрацията, да се спестят публични средства и да накара избирателите да повярват, че техният глас е отчетен честно, заяви Кирилов.

По думите му с подобен законопроект ще се сложи край на задрасканите протоколи, на дните чакане на броене на бюлетините. Преброяването с електронни устройства ще съкрати времето и човешкия ресурс многократно. Огромният процент невалидни бюлетини, особено при местните избори се дължи както на технически грешки на избирателите, така и на основателните съмнения за неправилно отчитане на бюлетини с „неправилен“ избор, коментира той.

Кирилов заяви, че идеята е да се въведе електронно преброяване на хартиените бюлетини, както при машинното гласуване. Електронни устройства се монтират на всяка избирателна кутия. Гласоподавателя получава бюлетина, отбелязва вота си, слага в урната, устройството показва вота и избирателят трябва да потвърди. В момента, в който потвърди бюлетината, отива в урната и е отчетена, обясни Кирилов и добави, че самите устройства ще се запечатват с пломба към урната.

По думите му в края на изборния ден устройството ще разпечатва протокол.

Според него предлаганото изменение няма да доведе до изразходване на значими публични средства, тъй като разходите за закупуване на електронните устройства за броене ще бъдат спестени от оптимизираните разходи за обработка на изборните резултати в рамките на няколко проведени избора, а ще могат да се използват много по-дълго време. По думите на Кирилов устройствата ще бъдат финансово компенсирани в рамките на 3- 4 избора, като след това бюджетът ще е на плюс.

Той обясни, че ще бъде създаден линк, на който да бъде достъпен законопроектът, като всеки ще може да прави предложения по него.

Председателят към Обществения съвет към Централната избирателна комисия Цветелина Пенева припомни, че наскоро публикуваха анализ на проведените предсрочни парламентарни избори през април. Основният извод е, че ИК беше прекроен по начин, по който елиминира машинното отчитане на гласовете. Нашият основен апел към законодателя беше да се да се върне положението отпреди април 2023 г., коментира тя.

Промяната на Изборния кодекс в последния момент и непосредствено преди провеждането на избори е лоша практика, смята бившият депутат от „Продължаваме промяната“ в 47-ото Народно събрани Йордан Маджунков.

Според Христо Колев от АБВ законопроектът гарантира подход на честност и прозрачност. Призивът ми към всички народни представители е да осмислят и подкрепят този законопроект, посочи той.

Трябва да бъде направена цялостна оценка на ефективността, както и анализ разходи – ползи на измененията, които се предвиждат със законопроекта, заяви Любомир Каримански.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html