събота, 4 май 2024 г.

Заради присъствието на „Вагнер“ в Беларус, Полша премества армията си

Снимка: БЕТА

Полските власти решиха да преместят военни части в източната част на страната поради присъствието на паравоенната групировка „Вагнер“ в Беларус, съобщи секретарят на Комитета по отбрана Збигнев Хофман.

„Комисията анализира възможните заплахи, като дислокацията на звената на „Вагнер“. Ето защо министърът на националната отбрана, председателят на комитета Мариуш Блашчак реши да премести нашите военни формирования от запад на изток от Полша“, каза Хофман пред агенция ПАП.

Той добави, че обучението или съвместните учения на беларуската армия и паравоенната групировка „Вагнер“ са „несъмнено провокация“.

В сряда в социалните мрежи беше публикувано видео, на което се вижда как ръководителят на „Вагнер“ Евгений Пригожин поздравява своите бойци в Беларус, като им казва, че засега няма да участват във войната в Украйна, но че ще направят Беларус втората най-силна армия в света.

Беларуското министерство на отбраната по-късно съобщи, че бойци от паравоенната групировка са започнали да обучават беларуски специални сили на военен полигон само на няколко километра от границата с членката на НАТО Полша.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html