понеделник, 29 април 2024 г.

Документ на „ФБР“: Джо и Хънтър Байдън са получили 10 милиона долара от украински олигарх

Републиканският сенатор Чък Грасли публикува документ на ФБР, който посочва, че украински олигарх е платил 10 милиона долара на президента на САЩ Джо Байдън и неговия син Хънтър.

През 2016 г. собственикът на газовата компания „Burisma Holdings“ Никола Злочевски е заявил на информатор на Федералното бюро за разследване, че е бил „принуден“ да плати на Байдън по пет милиона долара, пише New York Post.

„Злочевски коментира, че въпреки че Хънтър Байдън е глупав и кучето му е по-умно, той трябваше да задържи Хънтър в борда на Burisma, за да поддържа всичко в ред“, според документа на ФБР от юни 2020 г.

Украинецът е добавил, че и Хънтър, и Джо  са му казали, че трябва да задържи по-младия Байдън в борда на компанията си.

По време на разговора с американския информатор Злочевски  е заявил, че разполага със 17 записа на разговори с Байдън, както и много съобщения и два документа, които подкрепят обвиненията му.

Според него това доказателство показва, че той „по някакъв начин е бил принуден да плати на Байдън, за да гарантира, че украинският главен прокурор Виктор Шокин ще бъде уволнен“.

Той е добавил, че не е изпращал никакви средства на „важния човек“, а именно Джо Байдън, като е подчертал, че на разследващите ще са необходими 10 години, за да открият незаконните парични преводи.

Байдън публично призна през 2018 г., че е използвал 1 милиард долара, за да принуди Шокин да подаде оставка като главен прокурор, което се случи през март 2016 г., според американския вестник.

Работата на Хънтър Байдън с Burisma беше водеща новина в САЩ през 2019 г., когато тогавашният президент Доналд Тръмп беше подложен на гласуване за импийчмънт за оказване на натиск върху украинските власти да разследват Байдън.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html