петък, 19 април 2024 г.

Украйна национализира голяма банка заради дялове на руски граждани

Снимка: SENS BANK

Украинската централна банка оповести решението си да национализирана една от големите търговски банки – „Сенс банк“ – заради собствеността, която имат в нея руски олигарси. От днес банката ще бъде управлявана от квестори под особен надзор до приключване на процеса на придобиване от държавата, съобщи БНР.

Управителят на Украинската централна банка Андрий Пишний заяви на пресконференция, че на правителството са изпратени параметри за участие в процеса на национализиране, така че да не бъдат засегнати клиентите. „Сенс банк“ е 10-а по размер на активите и е част от т.н. списък със „стратегически важни финасови институции“. Агенция Ройтерс припомня, че заради санкциите, които Киев наложи на Москва, са започнали съдебни процедури за конфискуване на активи, притежавани в Украйна от руската държава или бизнесмени, близки до Кремъл.

В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски отбеляза хода на централната банка: „Редно е сега правителството да разгледа незабавно направените предложения по отношение на тази финансова институция и да ги подкрепи! В интерес на вложителите, в името на финансовата стабилност и заради елементарната справедливост“.

Национализацията трябва да приключи до дни и е координирана с Международния валутен фонд – ключов кредитор на Украйна. Ройтерс отбелязва, че благодарение на финансова помощ от Запада и заради адекватните действия на централна банка в Киев, украинският финансов сектор се е оказал забележително издръжлив на фона на 17-те месеца война.

Украинският президент Володимир Зеленски призова правителството си да контролира стриктно разходите по време на война – призив, който доведе до това министърът на културата, привърженик на няколко високопоставени и скъпи проекта, да предложи оставката си.

Междувременно снощи украинският министър на културата подаде оставката си. Във Фейсбук публикация Александър Ткаченко пояснява, че е останал неразбран за необходимостта да бъдат осигурени пари за култура в периода на войната. „Културата е щитът на нашата идентичност и е не по-малко важна от дроновете“, пояснява той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html