събота, 1 юни 2024 г.

Турция ще е сред темите на днешния Съвет на ЕС по външни работи

Снимка: БГНЕС

Отношенията с Турция ще бъдат една от темите на днешната среща на министрите на външните работи от Европейския съюз в Брюксел, съобщават турски медии.

Въпросът ще бъде дискутиран и по време на частта на заседанието, в която чрез видеоконферентна връзка ще се включи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, посочва електронното издание на турския в. „Дюня“.

Очаква се да бъде направена оценка на ситуацията след решението на Турция на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли да се откаже от възраженията си срещу присъединяването на Швеция към НАТО.

Високопоставен служител на ЕС заяви, че отношенията с Турция са едни от най-важните за Съюза, и изтъкна, че Турция „все още е страна кандидат“ въпреки зациклилия процес на присъединяване, посочва „Дюня“. По думите на същия източник на срещата днес се очаква да се дискутира и доклад за Турция, който лидерите на страните от ЕС са поискали на последното си заседание върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел да изготви.

Турция и ЕС имат различия в мненията по отношение на редица въпроси, сред които Кипър, Сирия, Либия и Източното Средиземноморие, напомня вестникът.

Турция се съгласи на срещата във Вилнюс да изпрати в парламента протокола за присъединяването на Швеция към алианса възможно най-скоро, като в замяна на това получи определени ангажименти от Швеция, САЩ и ЕС, писаха турски медии, според които на дневен ред са били поставени по-специално пречките, с които Турция се сблъсква в процеса на пълноправно членство, либерализирането на визовия режим, актуализирането на Споразумението за митнически съюз.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html