неделя, 28 април 2024 г.

София подписа договор за доставка на 8 нови влакчета за третата линия на метрото

София подписа договор да доставка на осем метровлака, които ще се движат по трета метролиния.

Успяхме да постоим до този момент 80% от съществуващите метролинии, в момента разширяваме третата метролиния от кв. „Хаджи Димитър“ до кв. „Левски“, каза по този повод кметът Йорданка Фандъкова и допълни, че се надява след приключване на обжалванията да стартират изглаждането на метрото през район „Слатина“.

Експертите показват, че за да се осигури работата на цялата метролиния, след завършването на третата линия, ще са необходими 38 влака, като в момента по нея се движат 30, каза Фандъкова и допълни, че затова са направили процедура и днес беше подписан договорът за доставка на осем нови метровлака.

Влаковете са възможно най-съвременните, най-автоматизираните, хората вече ги познават, посочи още кметът. Срокът на доставка е три години, а цената е 68.8 млн. евро. Отново разчитаме на подкрепа от Европейската комисия и Оперативна програма „Транспортна свързаност“ за финансиране, каза Фандъкова.

В следващите един-два месеца предстои да започне разширението в кв. „Обеля“, където се очаква нова метростанция. Тя ще бъде много важна за облекчаването на първа и втора метролиния, а също и за изграждането на интермодален хъб, който ще бъде изграден на тази станция, каза Фандъкова и обясни, че там се очаква освен метростанция, да има също така жп гара и автогара в перспектива.

В същото време осигурихме трасето за изграждането на още две метростанции в район „Люлин“ до Околовръстен път, както и трасето за метрото до бул. „Черни връх“ през кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“ до кв. „Студентски град“, която  е много важен участък. Едно доста критикувано трасе – от район „Младост“ до „Околовръстен път“ също предстои да започне, посочи кметът. То е важно, защото предполага бъдеща връзка със Симеоновския лифт.

Оставям на следващия кмет много задачи, подготвени проекти, подготвени процедури, включително и сключени договори, каза Фандъкова.

Към момента третата линия е с 12 метростанции и дължина от 12 км. Тя свързва кв. „Горна Баня“ с кв. „Хаджи Димитър“, през кв. „Овча Купел“ и централната част на града. В ход е строителството на три нови станции по бул. „Вл. Вазов“. Предстои започване на строителството на отклонението през ж.к. „Слатина“ до  бул. „Цариградско шосе“ (с 6 нови метростанции). По този начин до 2026 г. трета линия ще наброява 21 метро станции.
Новодоставените осем влака от Дружество по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) „Симетро София (обединение на СИМЕНС МОБИЛИТИ ЕООД – България, СИМЕНС МОБИЛИТИ АВСТРИЯ и НЕВАГ С.А – Полша) ще бъдат оборудвани със системи за управление и безопасност, съвместими и работещи с монтираните системи и съответното  пътно оборудване на третата метролиния, посочват от общината.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html