четвъртък, 2 май 2024 г.

България търси 6 типа боеприпаси за подсилване на отбранителната индустрия и армията

България трябва да обнови и артилерията си, за да може да използва новия тип калибър

Шест категории боеприпаси ще търси България в рамките на инициативата за засилване на европейската отбранителна индустрия. Правителството одобри миналата седмица проекта на споразумение за закупуването. Министърът на отбраната Тодор Тагарев посочва, че приоритет ще е придобиването на 155 милиметрови снаряди за артилерията, разкрива стенограмата на заседанието. Това е и стандартният калибър за НАТОV

Най-малко 8 години ще продължи процесът на придобиване на боеприпасите, е посочил Тагарев. Страната ни има интерес към 120 мм боеприпаси за танкове, боеприпаси за минохвъргачки, автоматични оръжейни системи.

България няма оръдия с калибър 155, но е възможно в български фирми да има производство на такива боеприпаси. Рамковите договори за всички, освен 155-милиметровите, ще се подготвят и стартират до края на 2023 година или в началото на 2024 година, е заявил министър Тагарев.

Европейската инициатива за увеличаването на производството на боеприпаси е на стойност 500 милиона евро и е насочена и към доставяне на боеприпаси за Украйна, и към помощ за държавите–членки да възстановят запасите си.

Правителството възложи на Тодор Тагарев да сключи анекс към договора с „ВМЗ – Сопот“ за замяна на боеприпасите, произведени в периода между 70-те и 90-те години на миналия век.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html