понеделник, 29 април 2024 г.

Ескобар: САЩ се ангажират България да не предявява нови искания към РМС

EPA-EFE/ГЕОРГИ ЛИТОВСКИ

Заместник-помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар е на посещение в Северна Македония за срещи с президента Стево Пендаровски и други официални лица, съобщи македонската телевизия Канал 5.

„Вашингтон подкрепя процеса за конституционни промени, които ще позволят присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, и също така е ангажиран с усилията за това новото правителство на България да гарантира, че няма да предявява нови искания“. Това е уверил специалният пратеник Габриел Ескобар в рамките на дебат за Западните Балкани в подкомисията по външна политика на Конгреса на САЩ, цитира българската агенция Фокус.

„За да придвижи своите стремежи към ЕС, правителството на Северна Македония се ангажира да приложи конституционни промени за признаване на българското малцинство. Силно подкрепяме тази трудна, но необходима стъпка и също така сме ангажирани с новото правителство на България, за да гарантира, че няма да предявява нови искания, след като Северна Македония изпълни задълженията си по съществуващите споразумения“, цитира медията думите на Ескобар.

Северна Македония и Албания вече са започнали преговори за присъединяване с ЕС и са твърди партньори на САЩ и съюзници от НАТО, които се застъпват за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, припомни дипломатът.

Ескобар подчерта, че евро- и евроатлантическата интеграция са от решаващо значение за намаляване на влиянието на зловредните играчи в региона, като Русия и Китай, но също така и на корумпираните местни фигури, които имат за цел да дестабилизират Балканите и да възпрепятстват интеграцията му.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html