събота, 18 май 2024 г.

Политолог: Сглобката на коалицията скърца, но работи

Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи заяви в интервю за БНР: „Не-коалицията скърца, но работи. Сглобката скърца, но работи“.

„Такива са заявките в момента. В момента квотата е 2:2:1. Две за ГЕРБ, 2 за ПП-ДБ и 1 – за ДПС.“

В момента има 14 органа и 70 позиции с изтекъл мандат, уточни Славев.

Тези процедури за избор трябваше да се отпушат в някакъв момент, но мнозинството – ПП-ДБ, което дойде със заявките да направи процедурите по-прозрачни и по-почтени, не изпълнява нито една от тях, смята политологът.

„Има ли обществото усещане, че тези избори са предварителна договорка? Има. (…) ПП-ДБ много бързо паднаха в това тресавище на ГЕРБ, които години наред попълваха регулаторите.“

Относно новото ръководство на БНБ в предаването „Преди всички“ Теодор Славев изтъкна, че това е „абсолютна форма на обвързано вземане на решения с политически натиск“ и доколко е независима Централната банка, ще бъде част от оценката за влизане в еврозоната.

Къде е конкуренцията при избора на управител на НЗОК, попита още Славев.

„Димитър Главчев най-вероятно ще бъде избран за шеф на Сметната палата, където се разиграва един филм на ужасите в момента“, прогнозира още той.

„Този човек подаде оставка като председател на Народното събрание, защото Борисов го накара. Тогава имаше скандал с Корнелия Нинова, той я изгони от зала“, припомни Славев и зададе въпроса как начело на една от най-старите институции у нас ще застане човек, който не може да взема самостоятелни решения.

„Едни такива порочни процедури хвърлят съмнение и върху самите хора, които биват избирани. Начинът, по който го правят, е леко унизителен, леко васален. Народното събрание произвежда брак като законодателни решения до този момент, включително с тези процедури“, каза в заключение Теодор Славев. По думите му „политическите централи не са бюра по труда“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html