неделя, 5 май 2024 г.

Украйна е готова до продължи зърнения износ по море и без съгласието на Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна е готова до продължи зърнения износ през Черно море и без съгласието на Русия и въпреки обявяването от Москва на „де факто“ края на споразумението за тези доставки. Това обяви късно снощи президентът Володимир Зеленски, предаде АФП.

„Дори и без Русия трябва да се направи всичко, за да можем да използваме този коридор (за износ) през Черно море. Ние не се страхуваме“, каза Зеленски в коментари, споделени от неговия говорител Сергий Никифоров във Фейсбук.

В ежедневното си видеообръщение, излъчено снощи, украинският президент добави, че е изпратил „официални писма до турския президент (Реджеп Тайип) Ердоган и до генералния секретар на ООН (Антониу) Гутериш, за да им предложи да продължат“ износа. „Украйна, ООН и Турция могат съвместно да осигурят функционирането на продоволствения коридор и проверката на корабите“, увери Зеленски. По-късно вчера той написа в „Телеграм“, че е провел телефонен разговор с Гутериш, с когото се е споразумял да работят заедно за подновяването на доставки на украинско зърно през Черно море, посочва Ройтерс.

По думите на Зеленски почти 33 милиона тона украинска селскостопанска продукция са били изнесени в 45 страни по споразумението, сключено през юли 2022 г. от Украйна и Русия с посредничеството на Турция и ООН. Според данни на ООН трите основни страни, които са се възползвали от украинските доставки, са Китай, Испания и Турция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html