петък, 3 май 2024 г.

Полицията в Швейцария евакуира села заради горски пожар

Швейцарската полиция евакуира няколко планински села заради разрастването на горски пожар, но за момента не е ясно точно колко хора са засегнати, предаде Ройтерс.

Цял следобед близо 200 пожарникари, войници, полицаи и горски служители работиха на терен, а хеликоптери обливаха района от въздуха, за да погасят пламъците в кантора Вале, но пожарът продължаваше да гори.

Пожарът се разраства към Рид-Морел-Ридерхорн, съобщи полицията в „Туитър“ снощи в 19:30 ч. и каза, че ще бъде евакуирано село Рид-Морел, близо до град Бриг, недалеч от границата с Италия. По-късно беше съобщено, че са евакуирани още три села и беше отправено предупреждение за свличане на камъни.

Операторът на хеликоптерите каза, че усилията по гасене ще продължат през цялата нощ. Полицията във Вале публикува снимки на хеликоптер, който излива вода над пожара. По-късна снимка показа много по-голям пожар и плътен дим, обхванал по-голямата част от гората.

Регионът е жертва на същата средиземноморска гореща вълна, обхванала Южна Европа, с температури, които се очаква да надхвърлят 30 градуса в части от кантона Вале тази седмица.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html