вторник, 21 май 2024 г.

Великобритания ще отдели три милиарда долара за боеприпаси и запаси

Снимка: EПА/БГНЕС

Великобритания планира да подобри готовността на армията си, включително ще отдели два и половина милиарда лири за възстановяване на запасите и боеприпасите, които са намалели заради войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Войната разкри слабостите на британската армия, включително намаляващите резерви на някои боеприпаси и липсата на промишлен капацитет, необходим за бързо увеличаване на производството, тъй като Великобритания снабдява Украйна с оръжия, които да използва срещу Русия.

Правителството в Лондон заяви, че в последната вариант на документа за командването на отбраната ще бъде изложена стратегията за промяна на числеността и боеспособността на въоръжените сили, за да се противодейства на по-непосредствената заплаха от страна на Русия и на по-дългосрочното предизвикателство от страна на Китай.

Новата стратегия ще включва планове за нови Глобални сили за реакция, които да могат да „стигнат първи до мястото“, както и и подобрени сили за „повишаване на капацитета“, съставени от бивши войници, заяви правителството в изявление преди публикуването на пълния доклад.

Министърът на отбраната Бен Уолъс, който през уикенда обяви, че скоро ще се оттегли от поста си, заяви, че стратегията ще гарантира, че Великобритания ще остане в челните редици по военен потенциал и като водеща сила в НАТО.

„Трябва да се адаптираме и модернизираме, за да отговорим на заплахите, пред които сме изправени, като вземем под внимание уроците от непровокираното нахлуване на президента Путин в Украйна“, каза той.

По-рано тази година Великобритания обяви, че ще отдели допълнителни пет милиарда лири за отбрана и от досегашните 2%  разходите за отбрана вече ще възлизат на около 2,25% от брутния вътрешен продукт през тази и следващата година.

Като част от новата отбранителна стратегия правителството заяви, че ще даде приоритет на инвестициите в науката и технологиите, включително използването на роботика и лазерни оръжия.

След САЩ, Великобритания е вторият по големина доставчик на военна помощ за Украйна, като през миналата година е предоставила подкрепа на стойност 2,3 милиарда паунда.

Въпреки че тази сума е доста по-ниска от тази, която предоставят САЩ, Великобритания бе първата страна, която достави по-усъвършенствани оръжия на Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html