понеделник, 6 май 2024 г.

В Република Сръбска регистрираха 138 активни огнища на африканска чума по свинете

Снимка: БГНЕС

Регистрираха 138 активни огнища на африканска чума по свинете В Република Сръбска, съставна част на Босна и Херцеговина. Най-много са в град Биелина, съобщи Танюг.

В Република Сръбска, която от седмици се бори с африканската чума по свинете, в момента има 138 активни огнища, от които 128 са в Биелина, заяви директорът на Ветеринарния институт на Република Сръбска „Д-р Васо Бутозан“ Драган Кнежевич.

„Ситуацията е такава, че се борим с невидим враг и всички прогнози са несигурни“, каза Кнежевич в изявление за телевизията на Република Сръбска RTRS. Той заяви, че това е много тежко заболяване, което се отразява негативно на животновъдния фонд. Директорът на ветеринарния институт призова за добросъвестно поведение на свиневъдите, за да не се допусне по-нататъшно разпространение на заразата, като апелира за своевременно обезвреждане на умрелите животни според предписанията. Кнежевич заяви, че е много важно всеки случай на умряло прасе да бъде докладван на ветеринарния лекар. Той припомни, че са одобрени три милиона конвертируеми марки /KM/ от Компенсационния фонд на Република Сръбска за предотвратяване на разпространението на африканската чума по свинете и отстраняване на последствията и обяви възможността за одобряване на допълнителни средства, ако възникне необходимост.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html