петък, 17 май 2024 г.

„Взривове на Кримския мост“, какво е известно

Снимка: УНИАН

Мъж и жена са загинали в резултат на авария на Кримския мост, дъщеря им е ранена. Движението по моста е спряно, е заявил ръководителят на Крим Сергей Аксьонов в понеделник сутринта, предава ТАСС.

До този момент няма официално потвърждение за случилото се на Кримския мост, съобщава се за две последователни експлозии, но нито руската, нито украинската страна са направили официални потвърждения.

„Ръководителят на  Крим Сергей Аксьонов  съобщи, че в района на 145-та колона от Краснодарския край е станало заради „извънредно събитие“ .

Съобщава се, че движението на моста е напълно спряно, образувало се е многокилометрово задръстване на подхода към моста.

Министерството на транспорта на Руската федерация е заявило , че пътното платно е повредено на участъците на моста, но не е потвърдило информацията за щетите на подпорите на моста. Информация за повредената конструкция се появи в редица украински медии.

„Един от участъците се е срутил, движението е напълно спряно“, съобщава украинската държавна агенция УНИАН.

Нощният инцидент с  Кримски мост е резултат от специална операция, проведена съвместно от Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна и Службата за безопасност на Украйна. Това заявяват източници от Службата за безопасност на Украйна (СБУ) за РБК-Украйна, цитиран от УНИАН.

„Мостът беше атакуван с помощта на наземни дронове. Беше трудно да се стигне до моста, но в крайна сметка беше възможно да се направи“, е съобщил неназован събеседник на РБК-Украйна.

Украинското издание припомня също, че по-рано началникът на СБУ Васил Малюк нарече руското строителство през Керченския пролив „законна военна цел за Украйна“ и обеща след победата да разкаже за украинските специални операции, свързани с моста.

В редица Telegram канали, цитирани от украински медии се съобщава, че преди инцидента командващият Сухопътните войски на Украйна генерал Александър Сирски е предупредил за „подготовката на приспивна песен за руснаците“.

Губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков потвърди жертвите в резултат на експлозията на Кримския мост. По думите му загинали са мъж и жена от Белгородска област, а малолетната им дъщеря е ранена, допълва УНИАН.

Андрий Юсов, представител на ГРУ( Главно разузнавателно управление) на Министерството на отбраната на Украйна, е реагирал на информацията за инцидента.

„Сега целият свят вижда много километрични задръствания и нарушения на мостови конструкции. Що се отнася до допълнителните коментари за причините за това, ние не коментираме. Можем само да цитираме думите на ръководителя на Министерството на вътрешните работи и съобщенията Кирил Буданов, че „На Кримският мост строителството  е некачествено“, е заявил той в коментар за Suspilno.

Той е посочил, че заради разрушаването на мостовия участък руснаците ще имат проблеми с логистиката.

„Тъй като полуостровът се използва от руснаците като голям логистичен център за движение на сили и средства дълбоко в територията на Украйна. Разбира се, всякакви логистични проблеми са допълнителни усложнения за окупаторите, които създават потенциални предимства за украинските сили за отбрана “, казва Юсов.

Междувременно от ОК „Пивден“ (Оперативне командування „Південь“) смятат, че инцидентът на Кримския мост може да е провокация на руснаците.

От друга страна, „причината за инцидента на Кримския мост е терористична атака на украинските власти“, е заявил председателят на кримския парламент Владимир Константинов в канала си в Telegram, цитиран от РИА Новости.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html