петък, 10 май 2024 г.

Премиерите на България и Румъния разговарят за Шенген и общи проекти

Акад. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков отива днес на еднодневно посещение в Румъния, където ще разговаря с премиера на северната ни съседка Марчел Чолаку, съобщи БНР.

Напредъкът на съвместните транспортни проекти, присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство, сътрудничеството в енергийния сектор са част от темите за обсъждане и в двустранен разширен формат с участието на министри от двете правителства.

В състава на българската делегация участват министрите на транспорта Георги Гвоздейков, на енергетиката Румен Радев, на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Първа официална среща между двама ротационни премиери, след като преди месец Малчел Чолаку пое поста на министър председател от Николае Чука, по силата на споразумение за ротация постигнато между управляващата коалиция в съседна Румъния, а Николай Денков почти по същото време застана начело на българското редовно правителство, също на принципа на ротацията.

Пред двете държави обаче стои голямата цел – за скоростно приемане, още до края на тази година, в Шенген, което е подкрепено и от тазседмичната резолюцията на Европарламента, който отново призова държавите-членки да одобрят присъединяването на Румъния и България към пространството за свободно пътуване. В документа се съдържа и призив, Еврокомисията да обсъди изплащането на компенсации на страните ни заради пропуснатите ползи от отложеното членство. Остава да се отстранят и политическите пречки, налагани от Австрия и Нидерландия. Как да стане това със сигурност ще обсъдят двамата премиери.

Изключително важно е също бързо да се задвижат и инфраструктурните проекти. Интерес към инвестиция в изграждане на нов мост над река Дунав, свързващ Русе и Гюргево, проявява Европейската банка за възстановяване и развитие, а проектът е определен като стратегически. Причината е, че трафикът на тежкотоварни автомобили се увеличава и от променените маршрути заради войната в Украйна.

Във фокуса на съвместните проекти е и рехабилитацията с еврофинансиране на ЖП-свързващите отсечки, за да се укрепи и разшири капацитетът на стратегическият коридор Север – Юг.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html