понеделник, 29 април 2024 г.

Ердоган планирал да разговаря с Путин преди изтичането на споразумението за зърното

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да разговаря с руския си колега Владимир Путин преди изтичането на срока на действие на споразумението за износ на зърно от украински пристанища. Това съобщи говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик пред телевизия Хабертюрк, предаде БТА.

Такъв разговор (между Ердоган и Путин) се очаква, каза късно снощи Челик, като добави, че не очаква криза в двустранните отношения, включително във връзка с решението на Анкара да ускори процеса на ратификация на протокола за приемането на Швеция в НАТО.

Няма да има криза в отношенията, не трябва да я очакваме. Двамата лидери винаги са намирали общ език по деликатни въпроси, заяви Челик.

Путин разбира и отношението на Ердоган по въпроса за сделката за зърното, по въпроса за доставката на селскостопански продукти на нуждаещите се страни, добави той.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли м. г. между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. В Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите. Поредното удължаване на споразумението не е сигурно заради възражения на Русия.

Челик също така спомена снощи, че Путин може да посети Турция през август, както каза миналата седмица и президентът Ердоган.

Говорителят на ПСР, който припомни посредническите усилия на Анкара за разрешаване на украинската криза, изрази надежда, че рано или късно те ще доведат до положителни резултати.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html