понеделник, 29 април 2024 г.

Българските ВМС ще участват в мащабно военно учение съвместно с Румъния

Минен ловец „Цибър“ и базов миночистач „Шквал“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби на Военноморските сили (ВМС) отплаваха към териториалното море на Румъния за участие в съвместното българо-румънско противоминно учение „Посейдон 2023”, съобщиха от щаба на флота във Варна.

По време на прехода се води непрекъснато наблюдение за минна опасност и чистотата на морските води.

Учението ще се проведе в периода от 14 до 21 юли 2023 година в Констанца и морските пространства на Румъния, като в него ще участват 750 военнослужещи от девет държави. То е ежегодно и стартира от 2002 г., като домакини са ВМС на България и Румъния на ротационен принцип, предаде БТА.

„Посейдон 2023” е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав по планиране и провеждане на противоминни действия, обследване в плитководни райони и унищожаване на невзривени боеприпаси в коалиционен формат, уточняват от адмиралтейството във Варна. Освен това ще бъдат отработени процедурите по съвместно маневриране, прехвърляне на леки товари на море, търсене и спасяване на море, буксировка на аварирал кораб, както и комуникационни учения. Същото е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и ще се проведе в райони, които са обявени своевременно.

В учението ще вземат участие кораби и личен състав от ВМС на Румъния, България, Белгия, Великобритания, Гърция, Италия, Турция, Франция и САЩ.

„Посейдон 2023” се провежда под ръководството на заместник-командира на Военноморските сили на Румъния, а непосредственото управление на тактическите единици е възложено на началника на Щаба на Военноморския оперативен компонент на Румъния.

От Щаба на флота съобщиха още, че днес вертолет от морската вертолетна авиобаза ,,Чайка” е извършил планирани полети с включено противоминно наблюдение и наблюдение на акваторията на Черно море за замърсяване на морската вода. По време на полетите не са констатирани такива. Както БТА информира по-рано днес прогнозата за чистотата на северозападната част на Черно море до 19 юли се запазва благоприятна.

Военноморските сили продължават да водят наблюдение на морската акватория за своевременно откриване на евентуални замърсявания и наличие на минна опасност, допълват от Щаба на флота

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html