неделя, 28 април 2024 г.

Украинското посолство с нова позиция срещу инсинуациите на шефката на СЕМ

От дипломатическата мисия на Украйна у нас припомнят, че военните престъпления на Русия в Буча се разследват от Международен наказателен съд и Специален трибунал.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С голямо разочарование констатираме, че ръководителят на Съвета за електронни медии, за съжаление, продължи да защитава манипулации относно изопачаването на фактите, свързани с военните престъпления на руските окупационни войски в Буча. Искаме да припомним, че военните престъпления на Русия в Буча се разследват от Международен наказателен съд и Специален трибунал за разследването на агресия на русия срещу Украйна. Това се казва в нова позиция на посолството на Украйна у нас, изпратено до средствата за масова информация.

Считаме за неприемлив факта, че длъжностното лице от държавната институция, продължава да внушава съмнения по темата. Вземайки предвид официалното становище на Република България, както и на международна общност, относно осъждането на преступления на руската федерация срещу мирното население в Буча през пролетта 2022 година, настояваме че:

– недопустимо е да се хвърля сянка върху този ужасен акт на престъплението срещу човечество;

– подвеждащо е използването на аргумента, че събитията са били „коментирани противоречиво включително от европейските и американски медии“ (цитат);

– такива опити за отричането на трагедия в Буча са били част от руската пропаганда, вкарвани в международните медии, и тяхното тълкуването като „друга гледна точка“ е опасен опит за прокарването на фалшивите новини и обслужването на целите на руската пропаганда и руската агресия;

– недопустимо е официалното лице на институцията, която по своята функция е задължена да защитава свободата на слово, да допуска подмяна на понятия, касаещите се най-ужасни престъпления на Руската федерация и със това да подпомага манипуляции, които са част от хибридната война на Русия.

Призоваваме компетентните български институции да предприемат всички стъпки, с цел сезирането на действия и изказвания на ръководството на медийния регулатор относно трагедията в Буча и опити за ретранслиране на манипулативни твърдения, които могат да се използват като оправдания за руската агресия срещу Украйна, се казва в заключение в позицията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html