неделя, 28 април 2024 г.

Днес стават известни ръководствата на парламентарните комисии

Снимка: БГНЕС

С избор на ръководства и промени в състава на парламентарните комисии ще започне работата си парламентът. В програмата са включени и процедурни правила за избор на подуправители на БНБ, ръководство на Сметната палата и нов състав на ВСС, съобщи БНР.

Точно три месеца след началото на на 49-отото НС единствената комисия с избран председател е тази по правни въпроси. Стою Стоев от ПП-ДБ я ръководи на ротационен принцип, а изборът му бе обвързан с поста на председател на НС, зает от Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. Депутатите ще гласуват и предложения за промени в състава на част от комисиите.

Гюнер Ахмед отстъпва мястото си в Правна комисия на Делян Пеевски, който заедно с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ напуска Комисията по конституционни въпроси.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отива в Комисията по вътрешна сигурност, отстъпвайки мястото си в Комисията за контрол над службите за сигурност на бившия вътрешен министър Христо Терзийски, за председател на която е предложен зам.-председателя на ГЕРБ и бивш външен министър даниел Митов.

След тези рокади депутатите ще гласуват процедурни правила за избор на кандидатите за подуправители на БНБ в направленията Банково и Емисионно, както и за попълване състава на Сметната палата.

В дневния ред са включени и промени в Закона за съдебната власт, внесени от ГЕ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html