вторник, 21 май 2024 г.

Противници на съдебната реформа в Израел влязоха в сблъсъци с полицията, 66 бяха арестувани

Израелската полиция се сблъска с протестиращи, докато десетки хиляди хора демонстрираха в цялата страна, блокирайки магистрали в знак на протест срещу съдебните реформи, прилагани от крайнодясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху.

Демонстрациите, които по-късно се разпространиха до международното летище Бен-Гурион край Тел Авив, избухнаха часове след като израелският парламент (Кнесет) одобри на първо четене законопроект за ограничаване на властта на Върховния съд на Израел да наблюдава решенията на правителството, министрите и други избрани длъжностни лица.

На летището протестиращи раздадоха знамена, свирки и тениски на пътниците, след като пробиха полицейския кордон.

Израелският телевизионен канал 12 съобщи, че около 10 000 протестиращи са се събрали на летището и ситуацията, както съобщават израелските медии, е станала опасна, тъй като те могат да бъдат стъпкани в суматохата.

Няколко протестиращи вече бяха ранени в градовете, включително жена, която беше ударена в главата от водно оръдие, докато протестиращите блокираха главния път между Тел Авив и Йерусалим.

До средата на следобеда 66 души бяха арестувани в цялата страна, включително фоторепортери на израелските медии.

В Тел Авив полицейски служители се сблъскаха с протестиращи по време на арести, а арестуваните бяха влачени и отнесени до полицейски коли.

Улица Каплан в Тел Авив беше център на протестите, тъй като полицията се опита да разпръсне протестиращите с водни оръдия.

Израелските медии съобщават, че за първи път след няколкоседмични протести са използвани средства за потушаване на безредиците в града, а не само на магистралата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html