вторник, 7 май 2024 г.

Христина Христова: Бюджетът обезпечава повишените социални плащания

Снимка: БГНЕС

По думите на бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова в сериозна степен бюджетът за 2023 г. обезпечава повишените социални плащания, предаде БТА. На извънредно заседание днес парламентът ще разгледа на първо четене проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на Националната здравноосигурителна каса за тази година.

Положителните страни

Направих анализ, открих девет социални плащания с повишени суми, коментира Христова. Според нея се обезпечава реформата в социалното подпомагане, след като от 1 юни т.г. социални плащания бяха обвързани с линията на бедност.

Ние за първи път усетихме това при скорошните наводнения в някои райони на страната, посочи тя. Вместо 375 лв. сега помощта е 1512 лв., каза Христова.

По думите ѝ това е довело и до по-висока финансова подкрепа и за хората с увреждания. Христова спомена и повишението от 780 лв. на възнагражденията на личните асистенти. Тя посочи и увеличението на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст, което също ще е 780 лв. Христова напомни и за решението за еднократната помощ и за ученици във втори, трети и четвърти клас, което ще става без доходен критерий.

Пенсиите – големият разход

По думите на Христова в бюджета е гарантиран „големият разход, който е само за второто полугодие на годината“ за увеличение на пенсиите с 12% от 1 юли т.г. Тя посочи, че през миналата година е имало също повишение на пенсиите.

Разбира се, едва ли ще се намери някой в България, който да каже, че по-голяма част от пенсиите стигат за добро качество на живота, но трябва да се държи сметка за устойчивостта на финансите на държавата, отбеляза експертът.

Според нея сумата за разходите за пенсиите се е увеличила. Явно е, че демографската ситуация затруднява все повече финансовата устойчивост на пенсионната система, заяви Христова.

Въпреки че говорим за пенсионно-осигурителна система, която трябва да се базира на осигурителните вноски, които внасят работещите, се налага държавата да дотира, обясни още тя. И добави, че проблемът с демографската криза се отнася за целия Европейски съюз.

Относно минималната работна заплата

Почти няма такъв прецедент, или поне на мен не ми е известно, два пъти да се увеличава минималната работна заплата (МРЗ) в една година. Във връзка с заявките за протестни акции през тази седмица, бившият социален министър каза, че е разбираемо синдикатите да настояват за по-високи социални права.

Но мисля, че трябва да се има предвид проблемната ситуация в бюджета, където се търсят средства от инвестиционни разходи, от повишени приходи и има напрежение около балансирането на бюджета, каза тя.

Най-важното е, че има редовен бюджет

Добрата новина е, че имаме редовен бюджет, подчерта бившият социален министър. Такава проблемна ситуация не помня да сме имали – през юли да приемаме бюджета за годината, посочи още Христова.

Шансът за добрите доходи в държавата е в доброто развитие на икономиката, категорична е тя.

Бившият социален министър се надява, в предизборна ситуация преди местния вот, народните представители да се отнесат отговорно и разумно и при дебатите за бюджета, за да не се стига до наддаване за разходи за различни социални групи. Това ще нанесе много щети на хазната, напомни Христова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html