неделя, 5 май 2024 г.

За 5 седмици Украйна освободила земи, колкото руснаците, завладели за половин година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според анализ на военни експерти за пет седмици от контранастъплението Украйна си е върнала 250 квадратни километра, колкото руската армия е превзела за половин година, съобщава БНР.

Украинският държавен глава Володимир Зеленски ще присъства лично на срещата във Вилнюс и утре ще се срещне с американския президент Джо Байдън. Според Зеленски форумът трябва да потвърди, че Украйна е де факто член на НАТО. От Белия дом заявиха, че алиансът ще очертае пътя към присъединяването й, но няма да се ангажира с график. НАТО ще изпрати „позитивен сигнал“ във връзка с желанието на Киев да се присъедини към Алианса, каза съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

По-рано президентът на Украйна изрази очакване във Вилнюс да бъде потвърдено, че страната му на практика вече е в НАТО, тъй като споделя с алианса  оръжия и ценности. Зеленски подчерта, че в Киев очакват добри новини и за още военни доставки.

От украинска страна днес съобщиха за нови руски атаки срещу Киев и Одеска област и въздушна тревога в още редица области като Николаевска, Херсонска, Донецка. Противовъздушната отбрана е унищожила 26 от 28 дрона. С дронове е атакуван терминал на пристанище в Одеска област. Има ранени, след като са атакувани жилищни райони в Херсонска област, където руските сили са изстреляли близо 300 снаряда, над 20 – по самия град.

Седем са вече жертвите на вчерашния руски удар срещу жилищна сграда в градчето Орeхов, близо до фронтовата линия в Запорожка област.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html