четвъртък, 2 май 2024 г.

Столтенберг: Путин направи три стратегически грешки

Страните-членки на НАТО ясно ще заявят на срещата на върха на Алианса във Вилнюс, че Украйна може да стане член на военния съюз в бъдеще, е заявил генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Той е оценил, че руският президент Владимир Путин е направил три стратегически грешки, когато е нападнал Украйна.

Столтенберг е подчертал при пристигането си на срещата на върха, че очаква съюзниците да изпратят ясно, единно и положително послание за пътя към членството на Украйна в НАТО.

Той е подчертал, че очаква съгласието на страните от НАТО да премахне приемането на Плана за действие за членство (ПДЧ) като изискване за влизане на Украйна в Алианса.

С това, както посочва Столтенберг, присъединяването на Украйна към НАТО ще стане в една, а не в две стъпки.

Столтенберг оцени, че руският президент Владимир Путин е направил три стратегически грешки, когато е нападнал Украйна.

Първата грешка според него е, че е подценил украинците, втората, че е подценил единството на НАТО и третата, че е подценил политическите последици от тази агресия.

Столтенберг е заявил още, че НАТО не вижда промяна в ядреното отношение на Русия, въпреки факта, че ще разположи ядрени оръжия на територията на Беларус, и оцени, че „ядрената реторика на Русия е безразсъдна и опасна“.

Според него членовете на НАТО не са забелязали досега промени в ядреното отношение на Русия, които да изискват промяна, но те ще останат бдителни.

Днес започна двудневната среща на върха на НАТО във Вилнюс, като основната тема ще бъде Украйна, както и присъединяването на Швеция към Алианса

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html