вторник, 14 май 2024 г.

Президентът няма да внася повторно предложение за обсъждане на референдума срещу еврото

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че след решението на Народното събрание относно искането за провеждане на референдум срещу еврото, той няма как да вкара това искане повторно за обсъждане в парламента. Според него въпреки процедурните пропуски при гласуването, волята на депутатите е ясна, предаде БНТ.

Самият президент се обяви в подкрепа на провеждането на допитването за европейската валута и подчерта, че България трябва да влезе в еврозоната, когато е реално готова, а не когато ни се иска и от на всяка цена.

„Не е добре политици в Народното събрание да се правят, че няма подписи на половин милион българи. Това не е добре. След като са изпълнили законовите условия, тези подписи са събрани, е редно да се проведе референдум. Това решение издава страх, пренебрежение и недоверие към българските граждани. Отделен въпрос е дали така трябва да бъде формулиран този референдум. За мен 20 години е прекалено дълъг срок, така както е формулиран. Но усилията на политиците не трябва да бъдат насочени към това как да спрат референдума, а да убеждават българските граждани, че влизането в еврозоната работи за тяхното благосъстояние“, подчерта Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html