неделя, 12 май 2024 г.

Преговорите между Путин и Ердоган са единствената надежда за зърнената сделка

Снимка: ЕПА

Актуалната ситуация около споразумението за износ на зърно от украинските пристанища не вдъхва оптимизъм за неговото удължаване след 17 юли и сега очакваните преговори между президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин са единствената надежда, съобщи за РИА Новости източник, запознат с преговорите.

Този източник е добавил, че практиката показва, че преговорите между двамата лидери могат да променят ситуацията и е изразил надежда за положителен изход.

Ердоган по-рано заяви, че разчита на преговори с Путин по споразумението за зърното както по телефона, така и лично, докато говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 8 юли, че срещата между Путин и Ердоган все още не е сигурна, според агенцията.

На 5 юли Песков подчерта, че Русия ще обяви решението си по споразумението за зърно своевременно и в същото време напомни, че частта от споразумението, която се отнася до Русия, все още не е изпълнена, така че в момента няма основание за неговото удължаване. 

Черноморската инициатива, която е подписана от представители на Русия, Турция, Украйна и ООН на 22 юли 2022 г., включва износ на украинско зърно и храни, както и торове през Черно море от три пристанища, включително Одеса. Втората част от споразумението, подписано между Русия и ООН, предвижда деблокиране на износа на храни и торове от Русия, като сред основните точки е повторното свързване на Руската земеделска банка (Russian Agricultural Bank/Россельхозбанк) със SVIFT, подновяване на доставката на селскостопанска техника и резервни части. Москва посочва, че тази част от споразумението все още не е изпълнена, предава Танюг. Втората част от споразумението, подписано между Русия и ООН, предвижда деблокиране на износа на храни и торове от Русия, като сред основните точки беше повторното свързване на Руската земеделска банка (Roshelkhozbank) със SVIFT, подновяване на доставката на селскостопанска техника и резервни части. Москва посочва, че тази част от споразумението все още не е изпълнена. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html