понеделник, 20 май 2024 г.

„Ню Йорк Таймс“: САЩ изпращат в Украйна негодни касетъчни боеприпаси

Снимка: the wonk

САЩ планират да изпратят на Украйна стари модели касетъчни боеприпаси, които в 14 процента от случаите не се взривяват веднага, пише „Ню Йорк таймс“.

Според вестника от Пентагона уверяват, че са модернизирали модела. Подобрен е обаче само обсегът на ракетата, която все още съдържа снаряди, а степента на отказ е описана от военното ведомство на САЩ като неприемливо висока.

Според New York Times, пенсионираният полковник от армията Ал Восбърг, който е обучен за обезвреждане на взривни боеприпаси, е заявил, че процесът на разчистване на района след използването на такива ракети ще отнеме време, тъй като те не могат да бъдат преместени на ръка. Освен това ще е необходима образователна кампания за населението, което ще се върне на тези територии и което може да пострада от невзривени снаряди.

Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан съобщи на 7 юли, че САЩ са решили да доставят касетъчни боеприпаси на Украйна, срещу чието използване ООН се противопоставя. Той също така отбеляза, че Киев е дал на Вашингтон писмени гаранции за минимизиране на риска за цивилните при използване на този тип боеприпаси.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html