сряда, 15 май 2024 г.

Москва разваля зърнената сделка, не приема и компромис, предложен от ООН

За последните около 12 месеца повече от 45 държави по света, сред тях и най-бедните, получиха повече от 32 млн. тона украински храни.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия отхвърли две от предложенията, целящи продължаване на коридора за украинско зърно в Черно море след 18 юли, съобщава БНР. Руското външно министерство обяви, че не вижда основания за продължаване на Истанбулското споразумение, тъй като условията на Москва за улесняване на руския износ на храни и изкуствени торове не са били изпълнени.

Кремъл окачествява като „неработещо“ и предложението, лансирано в началото на тази седмица в британския вестник „Файненшъл таймс“, за учредяване на филиал на държавната земеделска банка – „Росселхозбанк“, който филиал да бъде включен в системата за междубанково разплащане SWIFT за по-лесно обслужване на сделките с руски храни. Говорителката на министерството Мария Захарова отбеляза, че въпросните процедури ще отнемат месеци. Тя отхвърли и предлагания от ООН компромис за алтернативен комуникационен канал между „Росселхозбанк“ и американската JP Morgan.

В специално изявление от руското външно ведомство допълват, че Русия прави всичко по силите си, така че всички кораби, плаващи по зърнената инициатива, да напуснат Черно море в следващите 13 дни до изтичането на срока на сделката, гарантирана от Турция и ООН.

Според агенция Ройтерс възобновяване на руската блокада на Черно море може да доведе до повторно поскъпване на храните в глобален план, както стана в началото на войната миналия март. Оттогава цените спаднаха с 22%. Повече от 45 държави по света, сред тях и най-бедните, получиха повече от 32 млн. тона украински храни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html