понеделник, 6 май 2024 г.

Байдън иска Урсула Фон дер Лайен да застане начело на НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън настоява председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да стане следващият генерален секретар на НАТО, след като Белият дом блокира кандидатурата на британския министър на отбраната Бен Уолъс, пише „Дейли телеграф“, цитиран от БНР.

Изданието разкрива, че Урсула фон дер Лайен е предпочитания кандидат от Съeдинените щати. Съюзниците от НАТО договориха едногодишно удължаване на престоя на Йенс Столтенберг на поста до есента на 2024 година, след като не не можаха да се споразумеят кой да бъде негов наследник преди срещата на високо равнище във Вилнюс следващата седмица.

„Дейли телеграф“ цитира източник от НАТО, че Джо Байдън се опитва да убеди Урсула фон дер Лайен, бивш германски министър на отбраната, да наследи Столтенберг на фона на опасенията, че през следващите 12-месеца няма да се появи подходящ кандидат. Източникът е допълнил, че двамата са изградили „солидно партньорство“ през последните години, насърчавайки по-тесни трансатлантически връзки по отношение на Китай, Украйна и климата.

Вестникът пише, че се твърди, че Фон дер Лайен сега разчита повече на американското разузнаване за информация, отколкото на европейските служби, които погрешно прецениха ситуацията при нахлуването на Русия в Украйна.

Владеейки френски език, тя вероятно ще си осигури подкрепата на Еманюел Макрон, който също е против кандидатурата на Бен Уолъс. Загриженост обаче поражда не особено убедителното представяне на Фон дер Лайен като министър на отбраната на Германия в периода 2013-2019 година, допълва „Дейли телеграф“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html