неделя, 5 май 2024 г.

В НС се очаква обсъждане на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО

Снимка: БГНЕС

В НС се очаква обсъждане на проект на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО, съобщи БНР

В проекта се посочва, че 49-то Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморският регион и Европа, е пълното и незабавното доброволно оттегляне на Руската федерация, извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

Проектодекларацията получи одобрение от парламентарната комисия по външна политика, а заместник – министърът на външните работи Тихомир Стойчев заяви: „Приемането на декларацията от висшия законодателен орган на България ще демонстрира силната политическа подкрепа за независимостта, суверенитета и цялата териториална цялост на Украйна, която води борба срещу руската агресия, както и нейното суверенно право сама да определя своите договорености по отношение на гарантиране на сигурността. От срещата на върха във Вилнюс се очаква да определи ясен процес за присъединяването на Украйна като, естествено, това може да стане реалност, тогава когато условията позволят“.

По предложение на ГЕРБ-СДС в текста беше включено и осъждането на ядрения шантаж от страна на Русия, заради ситуацията около АЕЦ „Запорожие“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html