събота, 11 май 2024 г.

Илияна Лазарова: Продавах хляб на 13 години

 

Илияна Лазарова е родена в семейството на балерина и треньор по плуване. На 15 години печели наградата „Топ модел на годината“. Работи за модна агенция и за Фешън ТВ в Париж. Завършва „Международни финанси“ в Бъкингамския университет в Лондон. През 2005 г. се мести да живее в Ню Йорк, за да учи в престижния институт по кино и театър „Лий Страсбърг“. През 2008 г. се завръща в България.
Участва в сериалите „Стъклен дом“, „Седем часа разлика“, „Връзки“ (два сезона), „Пътят на честта“, а сега и в „София вкъщи“ по bTV. Участва и в американски филми на ужасите. От десет години е щатна актриса в театъра в Пазарджик.

Илияна е омъжена за бизнесмена Красимир Аначков, с когото имат син Оливър на пет години. Актрисата е майка на 16-годишната си дъщеря Емма от предишния си брак.

Интервю на Ива Димитрова за вестник “Галерия”

– Илияна, изпълнявате ролята на брокерката Камелия в сериала „София вкъщи“, откъде черпите вдъхновение за образа, имате ли прототип?

– Никога не съм била брокер в живота. Но заради тази роля научих терминологията, направих си труда да се запозная отблизо с работата на брокера, поведението пред клиенти.  Наблюдавах мои близки и приятелки, които се занимават с тази работа. Задавах въпроси, за да бъда достоверна на екран. Няма значение в каква сфера се занимаваш, когато държиш да бъдеш перфекционист в работата си.  Изисквам много от себе си, както и от околните. Може би в този аспект се доближавам до героинята ми Камелия. Но всъщност няма да си кривя душата – два образа в киното са ми са се запаметили в съзнанието на властни, можещи и управляващи жени. В този смисъл почерпих вдъхновение от героинята на Мерил Стрийп от „Дяволът носи Прада“. Другата актриса, от която черпих идеи, е Филипин Лерой-Болье. Тя изигра шефката на Емили от сериала  „Емили в Париж“. Може би те двете са прототипът, който подсъзнателно ми помогна да пресъздам образа на Камелия.

– Работили ли сте нещо различно извън сферата на киното и театъра?

– Да, от 15-годишна започнах да се занимавам с мода. Работех като модел, имах отговорности, изкарвах джобните си пари. А от 13 годишна помагах в малката фурна на баща ми в Пазарджик. Сутрин ходех да редя хляб, или в магазинчето отпред се редувахме със сестра ми да го продаваме. Винаги съм била дясната ръка на съпруга ми, помагам му в неговите бизнес начинания, както едно време на баща ми.

– След като изигравате ролята на Стела от „Пътят на честта“, тръгвате на психолог, защо потърсихте помощ?

– Да, това е факт. Ролята отключи в мен фобии и страхове, свързани с моя край, краят на света. Започнах да получавам необясними паник атаки, будех се през нощта с лоши мисли за някакъв апокалипсис. Сигурна съм, че всичко това е свързано с ролята ми, защото се случи към края на снимките и продължи няколко месеца. Когато се задълбочи, се наложи да тръгна на психолог. Успях да преодолея проблема. Сега не посещавам психолог толкова често, колкото бих искала, само понякога. Това е необходимо за всеки човек, който има нужда да му се помогне да се справи с душевни терзания и проблеми. Особено за нас, артистите, които работим с емоциите, психиката и спомените си. Затова вече си имам едно наум, че всеки един образ може да ме извади извън зоната ми на комфорт и да ме тласне в странна посока. Всеки от нас има в дълбочината на душата си скрити терзания, случки от детството, които си стоят в подсъзнанието и само чакат удобен момент, за да изплуват, без значение дали го искаме или не.

– Ролята на Камелия в „София вкъши“ не отключи ли някакви ваши стари страхове?

– Не. В сериала преобладава комедията, има сложни ситуации и сериозни теми, но те са поднесени с чувство за хумор. В сериала Камелия има конфронтация с дъщеря си, която е тийнейджърка. Може би тук разпознах себе си, и това отключи мои фобии и страхове, свързани с децата ми, но не съм стигала до крайности.

– Заради ваши роли в киното придобихте ли някакви умения?

– Дано се науча да яздя кон, това ми е мечта и дано ми се случи за някой бъдещ проект. Също така много искам да мога да свиря на пиано. Сещам се за Ейдриън Броуди, който тръгва на уроци за превъплъщението си в „Пианистът“ и дори става виртуоз на черно-белите клавиши.

– Учили сте в престижния кино и театрален институт „Лий Страсбърг“ в Америка, защо се върнахте?

– Върнах се от Америка, защото забременях с Емма и се наложи да се прибера. Щеше да ми е трудно да отгледам там сама дете. Иначе да, там конкуренцията е убийствена, макар че аз започнах да играя в малка частна трупа. Не съжалявам, че си дойдох, защото тук ми предоставиха доста възможности и работа. А и не се знае дали някога няма да се върна отвъд океана. Като си дойдох, участвах в няколко американски продукции. Една година бях в Модерен театър, а от 2013-та съм щатна актриса в Пазарджишкия театър. За актьора най-важна е практиката, важно е да развива таланта и уменията си.

– От осем години сте заедно със съпруга ви Красимир, къде се срещнахте?

– Да, вече осем години сме заедно. Сключихме брак през 2018 година, след като се роди синът ни Оливър. Запознахме се на негов рожден ден. Моя приятелка беше поканена и ме взе със себе си. Там погледите ни се срещнаха в далечината и дълго бяхме приковани един към друг. Не бях изпитвала такова чувство дотогава. Това  всъщност е любовта от пръв поглед, беше толкова мистериозно. Сякаш никой не съществуваше освен нас двамата, а очите ни бяха втренчени едни в друг. Краси е любовта на живота ми, той ме научи на истинската обич и това как да я изразявам. Преди него имах проблеми да показвам чувствата си, но той  ми помогна. Не бих мечтала съдбата да ми изпрати по-прекрасен човек от него.

– Наистина ли бащата на дъщеря ви Емма изчезва и сега не поддържате връзка с него?

– С бащата на Емма бяхме разделени много преди той да се наложи да замине в чужбина. Това с изчезването е малко пресилено, просто живее навън. Когато се разделихме, бяхме в добри взаимоотношения, но вече не поддържам връзка с него. Нито дъщеря ми има контакт с баща си. Пожелавам му всичко хубаво – да бъде здрав и да намери щастието там, където е.

– Дъщеря ви вече е на 16 години, увлича ли се от вашата професия?

– Някак си не я влече актьорската професия. Като по-малка танцуваше, ходеше на балет, като цяло сцената я влече, но не и актьорската професия. Има заложби за модел и според мен може да има обещаваща кариера, което го забелязват и други хора. Започва много да си вярва, иска да се занимава с тази професия. Ще бъде лицемерно, ако не й позволя да се занимава с това, защото и аз така започнах. Но моделството не беше за мен, затова спрях да се занимавам с това. Бих я подкрепила, нека да пробва, за да види дали е нейното. Според мен родителят трябва да остави децата си сами да изберат своя път, а ние да бъдем зад техния гръб и да ги подкрепяме.

– Мъжът ви и Емма веднага ли се харесаха, когато започнахте да живеете с него?

– Процесът на опознаването беше плавен. Ситуацията беше деликатна, защото тя беше малка. Краси много обича децата и има страхотен подход с тях. Много я обича, и тя него го обича и му има пълно доверие. Те се разбират дори повече, а ние по-често сме в конфронтация. Той е умиротворителят, балансьорът в нашето семейство. Така че не е важно кой е биологичният ти родител, а кой те отглежда и се грижи за теб, а той се справя перфектно с ролята си на баща. Какво по-хубаво да имаш двама татковци.

– Разкажете за сина ви Оливър, той какви интереси има?

Цялото семейство много обичаме водата и морето. Той е само на пет години, но е много мъдър, обичам да  дискутирам много теми с него, защото водя разговори като с възрастен човек. Оливър дори понякога ми дава решение на проблеми, над които съм се мъчила и лутала дни наред. Обича да смята, може да изчислява трицифрени числа наум, много му е интересно и с татко си се занимава с това с часове.

– Радвате се на топ форма, спортувате ли, спазвате ли някакъв хранителен режим?

– Да, спортувам. Не само за да изглеждам добре, а защото след тренировка се чувствам заредена и спокойна, вдига ми допамина. Закърмена съм със спорта. В семейството ми всички са спортисти, иначе съм закърмена със спорт, мога да плувам от петгодишна. Сега тичам навън, ходя на пилатес, йога и фитнес, но правя само кондиционални тренировки. Спазвам режим и то най-вече, за да съм здрава. Оказа се, че имам непоносимост към лактозата и дълго време не консумирах млечни продукти. Сега от време на време хапвам. Избягвам и рафинираната захар, заменям я с пресни и сушени плодове. Иначе основно наблягам на яйцата, плодовете, зеленчуците и ядките.

– Имали сте силикон в бюста, защо го махнахте?

– Имах проблеми с кърменето на второто ми дете и затова го махнах. Не съжалявам, че съм имала импланти, но така и никога не свикнах с тях. Като спортуващ човек ми пречеха. Не можех да спя и по корем. Хипохондричка съм и реших да ги махна. Сега се чувствам по-привлекателна с естествения си бюст. Нямам други корекции. Човек трябва да се чувства добре в кожата си. Ако си без операции, ще имаш своя чар и индивидуалност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html