сряда, 8 май 2024 г.

Атанас Радев: Евроизборите са хоризонтът на кабинета

Снимка: БНР

Кабинетът всъщност е на „Продължаваме промяната“, подкрепен с мнозинството на ГЕРБ в парламента. Това каза пред БНР политологът Атанас Радев. Той отбеляза като основен проблем кадровия:

„Логиката на целия процес е когато има подписано коалиционно споразумение, в него са зададени всички приоритети и рамки, но има и едно неформално споразумение, в което се разбират на някакъв пропорционален принцип или други принципи за това как ще бъде правен подборът на кадри за изпълнителната власт. Това е проблемът, пред който се изправя тази коалиция. В момента, в който заговорим и за конституционна реформа, ще трябва да се търси много по-широко мнозинство между политическите партии в НС и да бъде заявено ясно какви са приоритетите на тази конституционна реформа. Към момента още не сме видяли проекти, а просто чуваме за това какво може и как да се случи“, коментира той.

Според него тази промяна на основния закон трябва да се случи с максимално широка публичност и подкрепа на парламентарно представените партии. Това е рецептата, за да може и българските граждани да са наясно какво се случва и какви промени се предприемат по отношение на съдебната власт, категоричен бе политологът в интервю за предаването „Преди всички“.

Ще видим какво ще реализира кабинетът до местните избори, каза още Радев. Според него именно затова са предпазливите действия на двете коалиции в управлението:

„Ако се издъни в 12 без 5, могат да получат сериозни щети по отношение на местната власт“.

По думите му европейските избори ще дадат реална оценка и представа за това какво се случва на национално ниво и дали има промяна в електоралните нагласи. Хоризонтът, с който действа кабинетът, е европейските избори, подчерта той.

От няколко години се въртим в тази спирала, която „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ мислят, че могат да решат с влизането в коалиция, друг е въпросът дали това ще стане, продължи коментара си политологът.

По думите му бюджетът е основният закон, който показва какви са приоритетите на държавата в рамките на 1 година. Според него това неминуемо ще спъва коалицията. Въпросът е, че няма ясно разписани приоритети, по които да се действа, отбеляза той. Законодателната програма трябва да е отражение на коалиционно споразумение, но ние сме започнали наобратно, коментира Атанас Радев и добави, че ситуацията изисква тежки решения за това дали да бъдат продължени конкретни реформи или да бъде спазен 3% дефицит.

Не съм сигурен, че „Възраждане“ може да счупи „сглобката“, защото именно „Възраждане“ е стимулът да я има тази „сглобка“, каза още политологът. Според него референдумът на партията може да създаде много по-сериозни проблеми, отколкото имаме в момента. Спекулациите играят на емоционална основа, отколкото да са прагматични и да отговарят на реалността, подчерта той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html