сряда, 8 май 2024 г.

Руснаците намаляват персонала в окупираната АЕЦ „Запорожие“

След като руснаците взривиха стената на яз. „Каховка“ вече има риск и за охлаждането на реакторите на атомната централа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия постепенно намалява броя на служителите в окупираната АЕЦ „Запорожие“ в Южна Украйна, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на украинското военно разузнаване.

Украинците заявиха, че сред първите, които напускат атомната електроцентрала, са трима служители на руската държавна ядрена компания „Росатом“, които са „отговаряли за дейността на руснаците“. Украинските служители, които са подписали договор с „Росатом“, също са били посъветвани да напуснат, подчерта разузнаването. Според него служителите трябва да напуснат обекта до 5 юли и за предпочитане да се отправят към полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г.

Главното разузнавателно управление на Украйна заяви, че броят на военните патрули също постепенно намалява, както на територията на обекта, така и в близкия град Енергодар, а на служителите, останали в електроцентралата, е било наредено да обвиняват Украйна „в случай на каквито и да е било извънредни ситуации“.

Този месец Киев обвини Москва в планирането на „терористична“ атака, свързана с изпускането на радиация, в атомната електроцентрала. Кремъл от своя страна категорично отхвърли обвиненията, уточнява БТА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html