неделя, 5 май 2024 г.

Галин Цоков разговаря с преподаватели от страната за проблемите в образователната система

Снимка: БГНЕС

По-широко застъпване на проектно базираното преподаване, повече централизирана информация за департаментите по педагогика, практически ориентирани обучения,. Това бяха част от поставените проблеми от преподаватели от предучилищното, училищното и висшето образование от цялата страна по време на кръгла маса за затрудненията, които срещат в своята работа. Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков дискутира с тях поставените въпроси и плановете за решаването им, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

„Проблемите в образованието са много и за решаването на голяма част от тях вече сме закъснели. Затова, заедно с представяне на приоритетите на екипа на МОН, за мен е много важно да чуя обратната връзка от цялата страна и всички организации“, подчерта проф. Цоков.

По думите му работи се по подготовка на промени на законите в системата и сега е момента да се инициират предложения, за да се намерят най-добрите предложения. „Трябва да се научим да не търсим винаги централизирани решения, а индивидуален подход за всяка област и за всеки казус“, каза министър Цоков.

Кръглата маса се проведе в Бургас и беше организирана от Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти към Университета „Проф. д-р Асен Златаров“.

Министър Цоков посети и новооткрития център в Бургас за повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища, които подготвят бъдещи учители. В него са инвестирани 30 000 лева по национална програма на МОН. Първият подобен център беше открит в Русе. В процес на изграждане са още 20 – в различни градове на страната.

Положителното в проекта за бюджета е, че с близо половин милиард лева нарастват разходите за образование в сравнение с бюджета за 2022 г., което е добър знак от правителството, ако се приеме и се внесе в Народното събрание. Образованието е един от приоритетите в този бюджет при свиване на разходите в другите сфери, каза на 28 юни министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който представи екипа си и приоритетите в работата на ръководената от него институция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html