събота, 18 май 2024 г.

Ципрас подаде оставка от ръководството на СИРИЗА

Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА

Алексис Ципрас обяви, че е подал оставката си от ръководството на партията СИРИЗА, която претърпя съкрушително поражение на парламентарните избори през май и юни, съобщава в. „Катимерини“, цитиран от БТА.

„Не мога да представя убеждението си за необходимостта от дълбоко обновление и възстановяване (на партията) само на думи, ако едновременно с това не го подкрепя с действия… Реших да предложа избирането на ново ръководство на партията“, заяви той. Ципрас председателства по-рано заседание на изпълнителния комитет на партията, който се събра, за да обсъди бъдещето на СИРИЗА.

Консерваторите спечелиха 40,56 процента и 158 места в парламента на 25 юни, изпреварвайки СИРИЗА, която получи 17,84 процента и 47 места – още по-нисък резултат в сравнение с изборите на 21 май. На практика партията на Ципрас има 3 пъти по-малко депутати в парламента от победителите от „Нова демокрация“.

Ципрас, 48-годишен, беше министър-председател на Гърция от 2015 до 2019 г. – едни от най-бурните години на финансовата криза в страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html