вторник, 30 април 2024 г.

Румънският Сенат прие закона за специалните пенсии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският Сенат прие закона за специалните пенсии с 91 гласа “за” и 19 “против”, съобщи Аджерпрес. Предстои той да бъде обнародван от президента Клаус Йоханис.

Това е вторият път, когато народните представители от горната камара на парламента гласуват закона. Нормативният акт беше приет от Камарата на депутатите (долната камара на парламента) в понеделник, но върнат в Сената с мотива, че са одобрени няколко поправки, които „генерират големи разлики в правното съдържание“ в сравнение с предишната му форма, отбелязва Диджи24.

Нормативният акт има за цел изчисляване на пенсиите за прослужено време, като се започне от осигурителния стаж по специалността, намаляване на процента за изчисление, свързан с трудовия доход и изравняване на минималния осигурителен стаж с този, прилаган в обществената пенсионна система.

Днешният дебат бе белязан от възраженията на представителите на опозиционната партия „Съюз за спасение на Румъния“. Те обявиха, че са гласували против закона, защото на практика той не премахва специалните пенсии, а ги прехвърля върху вноските.

След направените промени в Камарата на депутатите, въпреки че управляващата коалиция обяви 30 процента данък, в крайна сметка бе запазен първоначалният вариант и пенсиите над 4000 леи нетно ще се облагат с 15 процента.

Депутатите приеха и няколко поправки, за да дадат гаранции на магистратите и военните, които протестират активно срещу законопроекта. Една от поправките предвижда всички специални пенсионери, които отговарят на критериите за пенсиониране преди влизането в сила на закона, да останат в системата и да могат да се пенсионират до 2028 г. при същите условия, отбелязва Диджи24.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html