събота, 4 май 2024 г.

Премиерът на Албания се опасява от „малък Донбас“ в средата на Европа

Еди Рама
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Албанският премиер Еди Рама повтори призива си за възможно най-скорошното успокояване на ситуацията в Северно Косово, тъй като, според него, перспективата за създаването на „малък Донбас“ в средата на Европа при евентуално нарастване на напрежението представлява истинска опасност, съобщиха косовски и албански медии, цитирани от БТА.

Рама направи тези изказвания на пресконференция в Брюксел вчера заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, премиерите на Нидерландия, Белгия и Норвегия и президентите на Румъния, Полша и Литва. Фокусът на посещението на албанският премиер в Брюксел е напрежението в Северно Косово, което ескалира в последния месец.

По думите на Рама трябва да бъде направено всичко възможно, за да бъде доведен диалогът Косово -Сърбия до най-високо равнище с подкрепата на САЩ. Той подчерта значението на мироопазващите сили на НАТО КейФОР като гаранция за сигурността при по-нататъшно нарастване на напрежението. Албанският премиер заяви също, че желае да види успех на диалога между Косово и Сърбия под егидата на ЕС. Рама каза още, че ситуацията в региона на Западните Балкани и особено в Северно Косово е притеснителна и изрази надежда деескалацията на напрежението да започне възможно най-бързо, защото в противен случай би могло да се стигне до катастрофален край. „Не може да гледаме разбиване на района ни, който е постигнал много неща“, каза Рама.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html