неделя, 28 април 2024 г.

Въпреки трудностите, строителството на метрото върви в срок, бодро обяви Фандъкова

Строителството на метрото в София върви в срок, въпреки всички трудности, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която днес провери разширението на третата метролиния под бул. „Владимир Вазов“ заедно с директора на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.

Участъкът от три километра и три метростанции, от ж.к. „Хаджи Димитър“ до ж.к. „Левски“ трябва да завърши в края на 2025 г., обяви столичният кмет. По трасето на участъка в зоните на обслужване живеят и работят над 70 хиляди души. Кметът очаква да започне изграждането на участъка на метрото през жк. „Слатина“. Това са шест километра метро с шест метростанции, каза Фандъкова. Тя отбеляза, че метрото е един от начините да променяме София.

„Надявам се, че следващият кмет ще продължи проекта на метрото, защото това са огромни усилия“, посочи Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. Тя каза, че при планирането и проектирането на метрото е защитавала всеки лев, участък по участък. Строителството му е трудно и тежко с основно предизвикателство осигуряване на финансирането, отбеляза Фандъкова. Тя съобщи, че общо за 80-те процента от съществуващата метро мрежа са били осигурени около 3 млрд. лв.

На утрешното заседание на Столичния общински съвет (СОС) Фандъкова каза, че очаква да бъде одобрен доклад за още два километра с две метростанции в ж.к. „Люлин“ до Околовръстния път. Съветът вече утвърди трасето в ж.к. „Обеля“ за една метростанция и един интермодален терминал, чието строителство се очаква да започне до края на годината, информира столичният кмет. Тя каза, че се подготвя трасето от „Лозенец“ през „ВЕЦ Симеоново“ до „Студентски град“, това са още четири километра метро в много натоварени квартали. Подготвя се и разширението на метрото от Бизнес парка до Околовръстния път. Това са подготвени трасета, задачите на следващия кмет са много ясни в това отношение – да се довършат девет километра метро, които се строят в момента, и да се започне строителството на поне шест километра. Надявам се това да се случи, защото метрото е това, което превръща града ни от пост социалистически град в модерна европейска столица, заяви Фандъкова.

Фандъкова очаква Министерскиясъвет да вземе решение за парите за индексации за метрото, наложили се заради поскъпването на строителните материали, с цел да продължи успешното строителство на подземната железница.

Строителството на метрото е трудно, заради подпочвените води, които са навсякъде, каза директорът на „Метрополитен“ Стоян Братоев. „Цялото метро е 95 % под нивото на подземните води. Има проблеми, но ги решаваме, посочи той. Братоев информира, че изпълнението на трите станции под бул. „Владимир Вазов“ е около 32-33 %. Строителството върви с малко закъснение, допълни той, което по думите му се дължи на все още неизплатените индексации на строителите, които възлизат на до 15 % от обема на договорите съгласно решение на СОС.

Цялата метромрежа в София е 52 километра и 400 метра, с 47 метростанции и 82 влака, каза Братоев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html