сряда, 8 май 2024 г.

Искрен Арабаджиев: Ще намалим възможностите за разсиновяване

Снимка: БГНЕС

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) внесоха законопроект за промени в семейния кодекс, свързани с тайната на осиновяване, както и процедурата по осиновяване. Това съобщиха пред журналисти Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Съдебната практика показа несъвършенства по отношение на тайната на осиновяване и произхода на осиновените лица и по отношение на процедурата за осиновяване, каза Арабаджиев. Има възможност и сега тайната да бъде разкрита, но това се случва след съдебно решение и трябва да бъдат доказани важни обстоятелства, обясни депутатът от ГЕРБ-СДС. Според нея е важно всеки да има право да разбере своя произход.

Промените касаят и въвеждането на Национална електронна система за осиновяване, която ще обедини данните на цяла България. Предложенията касаят правото на осиновените лица да получат достъп до информация за техния произход – биологичните им родители, дали имат наследени заболявания, обясни той.

Прави впечатление, че последните години почти два пъти е паднал броят на осиновяванията. Има редица оплаквания, че процедурата е дълга, тежка и няма достатъчно информация. Предлагаме оптимизация на тази процедура, а информационна система ще дава възможност да електронно кандидатстване и проследяване на документите на вече кандидатствали, коментира Сачева.

Третата мярка е намалим възможностите лица, които осиновят деца да се откажат от тях:

Оставяме разсиновяването да бъде възможно, но силно стесняваме кога това може да се направи, каза Арабаджиев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html