сряда, 15 май 2024 г.

Христо Хинков се срещна с представителя на УНИЦЕФ в България

Снимка: Министерство на здравеопазването

Здравният министър Христо Хинков разговаря с представителя на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. На срещата присъства и новоназначеният заместник-министър на здравеопазването Михаил Околийски.

Един от основните ми приоритети е изграждането на национална детска многопрофилна болница, посочи министър Хинков. По думите му усилията му ще бъдат насочени към детско здравеопазване, превенция, профилактика и ранна диагностика. „Развиването на концепция за цялостно детско здравеопазване в страната трябва да премине и през преценка на необходимостта от разкриване на детски отделения или засилване дейността на такива в многопрофилните болници. Професията педиатър трябва да бъде отново атрактивна за лекарите, подчерта министър Хинков. Той посочи, че възнамерява да възстанови отдел „Майчино и детско здравеопазване“ в МЗ.

По време на срещата е отбелязан успехът на пилотния проект „Европейска гаранция на детето“, насочен към деца с увреждания и затруднения в развитието, и към деца от семейства в уязвимо положение, в който България участва заедно с още седем страни от Европа. По Националната програма за подобряване на майчиното и детско здравеопазване 2021-2023 г. във всички области в страната са разкрити 31 здравно-консултативни центрове за майчино и детско здраве, допълни Хинков.

Двете страни отбелязаха значимостта на темата за укрепване на психичното здраве на подрастващите, като от УНИЦЕФ заявиха желание да се присъединят като член или наблюдател в Националния съвет по психично здраве. По време на срещата е обсъдено и разширяването на обхвата на имунизациите сред децата. Министерството на здравеопазването съвместно с УНИЦЕФ извърши национално представително изследване сред родители на деца на възраст 0-4 години, както и проучване сред общопрактикуващите лекари, които имат по-висок от средния дял деца в пациентските си листи. Резултатите, които скоро ще бъдат публикувани, показват спад на имунизациите, предвидени в задължителния имунизационен календар.

Доц. Околийски посочи, че според екипа на министерството трябва да има взаимодействие между организациите на ООН и МЗ за създаване на съвместна Стратегия за комуникация на риска, която да съсредоточи усилията си върху темата за имунизациите.

След ковид пандемията лекари посочиха, че се наблюдава спад във ваксиналния обхват сред децата. Ваксинациите в имунизационния календар на страната са задължителни, като те се изискват при постъпване на децата в ясла, детска градина или училище.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html