вторник, 21 май 2024 г.

Президентът удостои с орден „Мадарски конник“ посланика на Република Южна Африка

Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на Република Южна Африка (РЮА) в България Табо Тахе. Тържествената церемония се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Отличието е за особено големите заслуги на посланик Тахе за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между България и РЮА. Табо Тахе е посланик в страната ни от септември 2019 г. Посланикът на РЮА беше награден за заслуги и принос в академичния живот на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ (МГУ) и за издигането и укрепването на неговия авторитет в средата на юни.

„Поводът, който ни събира днес, е предстоящото окончателно отпътуване от страната ни на нашия уважаван приятел и активен радетел за развитие на приятелството и сътрудничеството между България и РЮА“, каза Румен Радев в своето слово. България и Южна Африка са активни фактори във важни региони, където допринасят с развитието на своята активна политика за посрещането на редица общи предизвикателства. Разглеждаме РЮА като ключов партньор на ЕС и България в редица важни области – енергийна сигурност, икономическо сътрудничество, околна среда и културен обмен, коментира президентът.

По думите на държавния глава сътрудничеството между двете страни непрекъснато се развива във възходяща линия.

Отношенията между България и РЮА имат дълбок исторически характер, заяви Радев и припомни „приятелството и солидарността от времето, когато българският народ застана твърдо зад народа на Южна Африка в неговата борба срещу апартейда и расовата дискриминация“. България оказа своята непоколебима подкрепа, както на международни форуми и с материална помощ, така и с предоставянето на образователна възможност на младежите от Африканския национален конгрес в българските университети, коментира Радев.

Според него през изминалите три десетилетия на демократично управление РЮА се утвърди като стабилизиращ фактор в африканския континент. Способен да помага, разрешава конфликти и да допринася за сигурността и стабилността в региона, ключово важно за социално-икономическото развитие Африка, обясни държавният глава.

Румен Радев припомни визитата си в Република Южна Африка през май. В РЮА президентът се срещна с южноафриканския си колега Сирил Рамапоса, участва в бизнес форум с български и южноафрикански компании. Радев се срещна със сънародниците ни в страната и участва в освещаването на първия български православен храм в РЮА – „Св. Иван Рилски“.

Държавният глава отбеляза, че стокообменът между двете страни е нараснал с 200% 2022 г. Радев благодари на посланика за усилията му за откриването на почетно консулство във Варна.

Посланик Тахе отбеляза, че малко след пристигането му в България светът е бил подложен на пандемията от COVID-19 и възстановяването от нея е било трудно, но все пак двустранните отношения между държави са продължили да се градят на основите от години дипломатически отношения. Според посланика днес България и РЮА имат още по-силни и структурирани отношения и ще продължат да се развиват и задълбочават. Табо Тахе също отбеляза ръста в търговията между двете страни и добави, че съществува огромен потенциал за задълбочаване на търговските отношения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html