вторник, 14 май 2024 г.

Няма данни за замърсяване в румънската акватория на Черно море

От Министерството на околната среда на Румъния съобщават, че няма данни за замърсяване в румънската акватория на Черно море. Не се наблюдават някакви особени или опасни явления.

След взривяването на язовира „Нова Каховка” и получилия се разлив властите започнаха ежедневно да следят състоянието на водата и да обменят информация със съответните институции в България.

Мониторингът за състоянието на морските води, както в Румъния, така и в България е координиран с Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон и в двете държави. „Румънците нямат никаква причина да анулират резервациите си на румънското крайбрежие“, призовават от румънското министерство на туризма.

Министерството на околната среда на Румъния е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и българските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море, уточняват от ведомството.

Въпреки че ще минат няколко месеца преди вредните вещества, изтекли в река Днепър, да достигнат румънския бряг в разреден вид, от 15 юни Дирекцията за обществено здраве в Констанца започна да наблюдава морската вода всеки ден. Обикновено тестовете се извършваха два пъти месечно, припомня Свободна Европа.

Резултатите от анализите се публикуват на уебсайта на дирекцията и следят за наличието на Ешерихия коли, ентерококи и салмонела във водата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html