сряда, 15 май 2024 г.

Гуркски воини пристигат в руската армия

Все повече наемници от Непал, наречени воини Гурки, кандидатстват за работа в руската армия, привлечени от по-лесния път към гражданство.

На 16 май Владимир Путин подписа указ за опростяване на процедурата за получаване на руско гражданство за тези, които се присъединяват към руската армия. Това предложение е изключително привлекателно за млади мъже от Непал, където безработицата е изключително висока.

Първите непалци „разчупиха леда“ и се присъединиха към групата „Вагнер“, където преминаха обучение. Но напоследък те попълват и руската армия.

Някои от тях дори са ветерани от непалската армия, а една от основните причини за заминаването им в руската армия е възможността за получаване на руско гражданство.

Русия позволява на чужденци да подписват едногодишен договор за участие във военните действия. Едно от предимствата на този договор е възможността за получаване на руско гражданство за боеца и семейството му.

В интернет се появиха няколко видеоклипа, на които се виждат непалски наборници, популярни като „гурки“ в руската армия. На някои от тях се вижда как тренират новобранците, а на други се вижда как отиват на учебната площадка.

„Те ни учат как да използваме съвременни оръжия. Обучението продължава през целия ден, а понякога и през нощта. Още по време на обучението получаваме заплата от около 50 000 непалски рупии (около 350 евро), както и осигуровки. След една година получаваме гражданство. Ако не умра, смятам да живея тук“, каза един от непалските новобранец.

Гурките са известни непалски войници, спечелили световна слава със своите умения и издръжливост. Те са кръстени на непалското кралство Горка, което Британската източноиндийска компания завладява и присъединява към своите владения в Южна Азия в началото на ХХ век.

Въпреки чеса победени в тази война, гурките впечатлили британците със своята храброст и бойни умения. Толкова много, че те набират около 5000 непалски войници в редиците си и скоро се сформират три полка, които се състоят изключително от гурки.

Войници от Непал участват в почти всички войни, които Британската империя води през 19-ти и първата половина на 20-ти век, включително и двете световни войни, и с течение на времето придобиват аурата на смели и умели воини, които не се предават в нито една ситуация. Затова тези „кучета на войната” се изпращат там, където е най-опасно.

Непалците, като членове на полка „Гурка“ в британските въоръжени сили, участват в мисията на КФОР в Косово, веднага след подписването на Кумановското споразумение през 1999 г., пише Озрен Миланович за сръбският вестник Политика.

Що се отнася до Русия, непалските власти не са регулирали влизането на техни граждани в нейните въоръжени сили, което означава, че те са свободни да кандидатстват в „лично качество“, пише „Juraizhan Times“. И те го правят, във все по-голям брой.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html