вторник, 21 май 2024 г.

Николай Денков: И двете ни кандидатури за еврокомисар са много достойни

Акад. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Както вече знаете, има две кандидатури за еврокомисар. Представени са в писмото до председателя на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен. Двете имена са известни на общността – Даниел Лорер и Илиана Иванова. И двамата имат много висок експертен опит. Това заяви премиерът акад. Николай Денков след заседание на Министерски съвет.

Той определи и двамата като „много достойни кандидати“ със „сериозен експертен опит и натрупани активи в различни области“. „Г-жа Иванова има повече опит в Европейската сметна палата. Г-н Лорер има много богат опит в иновациите, в бизнеса и като български депутат и член на комисиите в Народното събрание, също така като първи министър на иновациите и растежа в България“.

„В писмото-покана е предоставена възможността за две кандидатури, ние се възползваме от нея. И двете кандидатури са много силни и имат своя специфика. Във вътрешните процедури на ЕК трябва да видят кой от двамата кандидати би се вписал най-добре в настоящата структура. За довършване на мандата той ще трябва да приеме определени ресори. От една страна Даниел Лорер има по-близък профил до иновации и ресора, който имаше Мария Габриел. Г-жа Иванова има друг профил, който може да се окаже ценен. Тази оценка ще е комплекса и не можем да я направим от София“, коментира още премиерът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html