петък, 17 май 2024 г.

Адв. Велислав Величков: Опасенията са за избор на главен прокурор от същия ВСС, избрал Гешев

Снимка: ФЕЙСБУК

„Около 3 седмици костваше на ВСС да го освободи от заеманата длъжност, след като в продължение на 3 години и половина го подкрепяше неизменно. Тези хора, които казаха, че са направили грешка в първоначалната си преценка за професионалните и нравствени качества на Гешев, сега решиха, че много бързо могат да пристъпят към следващ избор на главен прокурор. Опасението на гражданите е, че може да се получи растеж в грешката – нов избор на главен прокурор, за нови 7 години, преди да се случат конституционните промени, които биха ограничили неговите правомощия или премахнали тази длъжност“. Това каза в ефира на БНР адв. Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“.

Виличков напомни също, че за изпълняващ длъжността е избран заместник на двама главни прокурори – Сотир Цацаров и Иван Гешев. „Сарафов съвместяваше и функциите на директор на следствието, което представлява конфликт на интереси. Всичко това остави една много голяма сянка на съмнение, че тази политика в прокуратурата очевидно остава вътре. Остана и тежкото съмнение за външна политическа поръчка, доколкото същите кадровици от прокурорската колегия, които освободиха Гешев и които в огромната си част са под влиянието на политически партии, най-вече на ДПС, осъществиха този скандален избор на човек, срещу когото има два сигнала по новия механизъм за разследване на главния прокурор. Може да се стигне до абсурда да бъде временно отстраняван временно изпълняващия функциите и да имаме нов изпълняващ ги до избора на нов главен прокурор“, каза още адвокатът.

Личността на Борислав Сарафов е много спорна в обществото от години, отбеляза Величков. „Той се компрометира тежко пред българското общество, когато излъга всички на 28 май, заявявайки, че няма желание да бъде главен прокурор и няма да бъде изпълняващ длъжността. 17 дни по-късно сам даде съгласието си да бъде главен прокурор“, припомни адвокатът.

Хората очакваха Гешев да бъде заменен с качествен прокурор от системата – компетентен, честен, с високи нравствени и професионални качества, обеляза Величков. Той напомни, че в Правната комисия на НС отказаха изслушване на правосъдния министър и „дори обсъждането на въпроса дали е компетентен Пленума на ВСС, който избира главния прокурор по Конституция“. Адвокакът акцентира върху закъснението при внасянето на конституционните проекти. „ПП и ДБ вече трябваше да са внесли своя, тъй като ДПС нямат необходимите 60 депутата да го направят. Ако този проект не мине до края на юли първо гласуване , ще настъпи разминаване и с тримесечния срок, и може да има избор на главен прокурор от този ВСС. Това е най-голямата опасност. Не може да се събере конституционно мнозинство от 160 човека без депутатите на ПП-ДБ. Ако ДПС направи опит да наложи депесарска Конституция, писана от Пеевски, просто няма да има конституционни промени, а това вероятно ще доведе и до оставка на правителството и до нови избори“, заяви Величков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html